Mediation

Mediation bij scheiding

Een mediation (bemiddeling) is prettiger dan een procedure bij de rechtbank. Het is minder kostbaar, bespaart tijd, levert minder stress op, er wordt gewerkt aan een gezamenlijke oplossing en het is informeel. Daarnaast schept u een betere toekomst voor de kinderen door te groeien van ex-partners naar collega-ouders.

Doel
U heeft als doel samen afspraken te maken over de gevolgen van de scheiding (na huwelijk of samenleving). Er hoeft niet meteen overeenstemming te bestaan. Hierin kunnen wij u begeleiden. U heeft samen één vFAS advocaat-scheidingsmediator om de mediation tot een succes te brengen. De ervaring leert dat een mediation ook voor de toekomst hét middel is om te scheiden. Het leven van u (en uw kinderen) is onderhevig aan verandering. Dit vereist een structurele communicatie tussen u beiden om langslepende gerechtelijke procedures te voorkomen en voor de toekomst. Daarnaast ontstaan er met een mediation een win‐win situatie. Wat een rechter beslist moet altijd worden afgewacht.

Hoe werkt het?
In een mediation wordt met u beiden door middel van gesprekken onder begeleiding van de mediator gewerkt naar oplossingen. Tijdens het eerste gesprek bespreken wij met u welke spelregels de mediation kent. Deze zijn opgenomen in een contract (een mediationovereenkomst) die door u beiden en de mediator wordt getekend. Gedurende de verdere gesprekken begeleiden en adviseren wij u om de scheiding op de best mogelijke wijze af te wikkelen. De ervaring leert dat een gemiddelde mediation ongeveer vier gesprekken in beslag neemt. Na ieder gesprek wordt er door de mediator een verslag gemaakt van hetgeen is besproken. Als het nodig is om tussentijds afspraken vast te leggen dan zal de mediator hiervoor zorgen.

De afspraken die u uiteindelijk maakt worden vastgelegd in een contract, een echtscheidingsconvenant (en eventueel een ouderschapsplan als er kinderen zijn). De rechter wordt in een verzoekschrift gevraagd om deze stukken aan de echtscheidingsbeslissing te hechten. Nadat het verzoek bij de rechtbank is ingediend duurt het ongeveer zes weken voordat de echtscheiding wordt uitgesproken. U bent dan nog niet officieel gescheiden. Daarvoor is een inschrijving bij de gemeente noodzakelijk. Dit kan binnen enkele dagen geregeld zijn. Als u heeft samengeleefd dan kan de rechter ook om een bekrachtiging worden gevraagd. De rechter hoeft de echtscheiding dan niet uit te spreken.

Wie begeleidt u?
Eveline Dirks is als scheidingsadvocaat en – mediator verbonden aan de vFAS (Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators). Zij is speciaal opgeleid om u te kunnen begeleiden in de mediation. Daarnaast is zij er niet alleen om te begeleiden en te bemiddelen, maar ook om u te voorzien van de juiste juridische informatie. Voor meer informatie over mediation en de kosten kunt u contact met haar opnemen.

 

 

Advocaten

Uw team:

Belafspraak

Wilt u teruggebeld worden?

Wilt u teruggebeld worden? Laat hieronder uw gegevens achter en wij bellen u binnen één werkdag terug!Vestiging Den Helder

Vestiging Alkmaar

zakelijke Rechtsgebieden

particuliere Rechtsgebieden

Aanmelden Voor onze nieuwsbrief?

Drs. F. Bijlweg 8a
1784 MC, Den Helder
Telefoon: 0223 - 660114
Fax: 0223 - 660354

» voeg toe in adresboek
Comeniusstraat 10a
1817 Ms, Alkmaar
Telefoon: 072 - 5127117
Fax: 072 - 5126957

» voeg toe in adresboek